Maseczki

maseczkiMaseczki należą do kosmetyków pielęgnujących służących do przeprowadzania jednorazowych zabiegów w okolicach twarzy. Mają one postać proszków, które miesza się z wodą bezpośrednio  przed użyciem, gęstych płynów bądź past tworzących przylegające do skóry powłoki i zastygających po nałożeniu na okolice twarzy. Pod izolacyjną powłoką maseczki zachodzą procesy oczyszczania i regeneracji skóry. Zwykle do maseczek dodawane są takie substancje jak roztarte owoce i warzywa, wyciąg ziołowe, żółtka jaj, otręby oraz inne substancje naturalne.

Czynnikiem powodującym zastyganie maseczek na skórze są minerały, emulsje lateksowe, mieszaniny wosków oraz polimery rozpuszczalne w wodzie. Maseczki powinny być dobierane zawsze pod kątem typu i rodzaju cery.

Wyróżniamy:

Maseczki do cery suchej – obfitują w substancje tłuszczowe oraz maseczki do cery tłustej – zawierające tlenek cynku, glinu oraz octanu – substancje o charakterze ściągającym.

Maseczki odżywcze – przeznaczone do skóry suchej i zwiotczałej. Zawierają świeże owoce, miód, karoten, drożdże i witaminy. Należą do nich maseczki białkowo – cytrynowe, żółtkowo – miodowe, glicerynowo – miodowe oraz kamforowe.

Maseczki rozmiękczające:

  • żelatynowe – głównym składnikiem jest żelatyna
  • białkowe – w ich skład wchodzi lecytyna, żółtko, mleko, kazeina
  • skrobiowe – złożone z mąki i krochmalu
  • kataplazmy – złożone z owoców i warzyw takich jak: awokado, ogórek, pigwa
  • olejowe – ich składnikami są olej, oliwa lub masło kakaowe

Maseczki wzmacniająco – bielące: w ich skład wchodzą: bentonit, nadtlenek magnezu, tlenek cynku oraz kaolin.

Maseczki z surowcami mineralnymi – posiadają doskonałe właściwości oczyszczające, ich bazą są talk, kaolin, ziemia wulkaniczna, bentonit oraz substancje wiążące.

Maseczki pochodzenia mineralnego: z błota pochodzącego spod dna morza oraz pyłów wulkanicznych.

Przepisy na domowe maseczki:

Maseczka odżywcza:

Składniki: twaróg, mleko, mączka owsiana. Wykonanie: składniki użyte do maseczki powinny występować w następujących ilościach (75:15:10 – twaróg: mleko: mączka owsiana). Twaróg dokładnie wymieszać z mlekiem (do cery normalnej) bądź ze śmietaną (do cery suchej), doda mączkę owsianą i wymieszać, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Maseczka bananowo-migdałowa (odmładzająca):
1/2 banana zmiksować blenderem na gładką masę, dodać 1 łyżkę stołową  otrębów owsianym oraz kilka kropel olejku migdałowego, dokładnie wymieszać. Nałożyć na twarz pomijając okolicę oczu (można nałożyć na zamknięte oczy 2 plastry pokrojonego ogórka). Maseczkę nałożyć na twarz  na około 15 minut, następnie zmyć letnią wodą.

Maseczka jabłkowa (na zmęczoną twarz):
Jabłko zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej, dodać 1 łyżkę stołową mąki ziemniaczanej oraz kilka kropel wyciśniętego soku z cytryny, wymieszać. Nanieść na twarz pomijając okolice oczu. Po kwadransie spłukać letnią wodą.

Maseczka z awokado (regenerująca zmarszczki):

Dojrzałe awokado zblenderować na gładką masę, dodać 1 łyżkę stołową płatków owsianych oraz oliwy z oliwek extra virgin, wymieszać.  Następnie nałożyć na twarz na kwadrans, po czym zmyć w letniej wodzie.

Maseczka z miodem:

1 łyżkę miodu wymieszać z żółtkiem oraz 1 łyżką oliwy z oliwek, nałożyć na twarz na 10 minut pomijając okolicę oczu, zmyć w letniej wodzie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s